onsdag 24 oktober 2012

Ska vi dela säng? Det blir så dyrt annars.

Tillsammans med en god vän, som också är singelmamma, har vi under en längre tid talat om att resa till solen tillsammans med våra barn. Vi har dagdrömt, surfat lite, funderat på våra prioriteringar och förstås på finansiering. Vi har läst bloggar och fört dialog med människor som kan dela med sig av sina synpunkter och tips och kanske föra oss närmare vårt beslut kring destination och tidpunkt.

Just nu tror vi oss ha landat i ett beslut och en destination som innefattar möjligast mycket sol och värme under senvintern samtidigt som vi vill undvika långa flygresor och stora förändringar i dygnsrytmen p.g.a. tidszoner. Efter många kvällar av häng framför datorn och lusläsande av researrangörers beskrivningar av semesterparadis faller vi för möjligheten att dela boende så att vi, som researrangören lovar, kan få en utlovad barnrabatt på upptill 65% för våra barn.Vi leker liksom familj. Hur roligt är det att bo i skilda hotellrum och sitta på skilda balkonger varje kväll och inte kunna umgås efter att barnen lagt sig? Och nej, varken researrangör eller hotell kan garantera att man kan få rum bredvid varann (och ja, barnrabatten skulle vara endast 30% då - på vissa utvalda hotell och vissa avgångar). Vi söker som efter en nål i en myrstack efter lämpligt boende, d.v.s. delat boende men med två skilda sovrum för att vi alla ska sova bättre. Till slut hittar vi det.

Jag tar till telefonluren följande dag, för hur jag än prövar med olika avgångsdatum verkar våra 3-åringar vara tvungna att betala vuxenavgift för resan. Inga rabatter syns till. Kanske barnrabattskvoten är fylld? Den risken finns ju och det står också tydligt på researrangörens hemsida; Var snabb! Men vi är liksom lite spontana så här 1/2 år i förväg. Kan det vara för sent? Då jag får en försäljare på tråden, förklarar hon: Barnrabatten kan ni endast få om barnen sover i extra bädd i samma rum som de vuxna. Ni kan få barnrabatt om ni delar sovrum, men inte om ni har ett (dyrare) boende med två sovrum. Så i praktiken borde vi vuxna alltså dela säng för at vara berättigade till barnrabatt för de medresande 3-åringarna? Ja.

Realiteten smättas i ansiktte på "resa med barn"-singelmammanoviserna: Du kan leka familj bäst du vill; du kan vilja spendera dina semesterveckor tillsammans, skapa traditioner kring högtider och umgås under veckoslut. Så länge det inte känns helt okej att också dela säng så får du vara beredd på att ditt lilla barn betalar som en vuxen på semesterhotell.
I klartext:
- 1 ensamförälder med 1 lön betalar fullt vuxenpris för sitt barn då boendet delas med andra.
- 2 vuxna (som delar säng/sovrum) DELAR på de med 65% rabatterade kostnaderna för ett barn (d.v.s. 35% av vuxenpriset).
Kan jag ha förstått det rätt? Singelföräldern betalar alltså 100% av priset medan en förälder som delar säng med en annan betalar 17,5% per skaft? Are you kiddin' me?
Och nej, jag har inte haft lång matematik, men helt rättvist känns det inte. Och av någon underlig anledning fortsätter jag ändå dagen med god min. Man ska ju inte klaga eller sticka ut hakan. 

// Marina
4 kommentarer:

 1. Olika researrangörer har olika policy! Jag har rest tillsammans med exet och våra fyra barn (och vi har definitivt inte delat säng :) Kolla Aurinkomatkat! I vårt fall gav de 40% rabatt åt alla fyra barn för två vuxna och 2 sovrum!

  SvaraRadera
 2. Det borde finnas ett pris för företag som ger rabatt åt ensamförsörjare! Nån sorts rättvisemärkning på deras produkter... :)

  SvaraRadera
 3. Tack! Jag har kollat de vanligaste researrangörerna. Vi skulle gärna vilja ha ett hotell som har en klubb för barn (typ 2h per dag så att man hinner t.ex. läsa några kapitel ur en bok). Att hitta hotell som har klubb och gemensamt boende med 2 sovrum lyckades efter långt sökande, MEN då blir vi utan rabatt. Aurinkomatkat verkar rättvisast med rabatter emedan Finnmatkat och Tjäreborg har mer att erbjuda 3-åringarna. // Marina

  SvaraRadera
 4. Rättvisemärkning på researrangören, det gillar jag!/Anki.

  SvaraRadera